tiistai 17. toukokuuta 2016

Puutarhassa vihertää

Toukokuun lämpöaalto on saanut puutarhan vihertämään ennätysvauhtia. Tämä on sitä aikaa, kun tällainen hajamielinen puutarhuri pähkäilee mitä tuli istutettua mihinkin. Joka kevät on yllätysten aikaa, kun mullan seasta alkaa puskea perennaa. Välillä sitä muistaa paremmin mitä on penkkiin istuttanut ja toisinaan taas yllätys säilyy kukintaan saakka. Viime kesän jännitysnäytelmä olikin, kun penkin keskeltä nousi laajalle levinnyttä perennaa, jonka korkeat varret kurkottivat korkealle aurinkoa kohti. Perenna kukki vasta aivan elokuun lopussa ja palkitsikin tämän puutarhurin syksyn tullen upealla sinisellä kukinnolla.

Puutarhan pito onkin juuri siksi hauskaa, että yllätyksiä tulee aina ja tuttavien kanssa perennoja vaihtelemalla saa iloisia yllätyksiä pitkin kasvukautta. Toki tässä harrastuksessa voisi olla hieman järjestelmällisempikin ja kirjata kaikki istutukset istutuskarttoihin. Mutta menkööt näin. Minulle tämä tyyli sopii ja on sopivan rentoa touhua.Viikonlopun mökkeilyn aikana oli kotipihassa ehtinyt tapahtua ihmeitä. Tulppaanit olivat auenneet ja alkuviikon kunniaksi olenkin saanut nauttia upeista tulppaaneista. Ostin viime syksynä puutarhalta "mukkelis-makkelis-mixiä". Kukkasipulilaatikot olivat kaatuneet ja kukkasipulit menneet sekaisin. Näitä sipuleita myytiin ennätyshalvalla, joten minäkin rohmusin niitä mukaani. Nyt voikin jännittää minkä värisiä tulppaaneja meillä kasvaakaan. Syksyllä filosofoin, että halvempiahan kukkasipulit on ostaa, kuin tulppaanikimppu kaupasta. Eli hyvillä mielin satsaa sipuleihin ja omasta pihasta voi sitten napsia kukkia vaasiin päivien piristykseksi.

Viime viikolla perustin jälleen yrttimaan. Monivuotisia yrttejä meillä on vain minttu ja ruohosipuli. Molemmat yksilöt ovatkin harvinaisen reheviä kasvamaan. Minttu varsinkin tykkää levitä laajalle, joten se kannattaa istuttaa vaikkapa suodatinkankaalla vuorattuun kuoppaan. Näiden seuraksi istutin timjamia, korianteria, persiljaa, villirukolaa sekä pinaattia. Vielä muutama erilainen salaatti sekä herneitä olisi tarkoitus penkkiin kylvää. Kesäkurpitsa on myös perinteinen kesäkaveri, joka tuottaa takuuvarmasti satoa vaikka sille ei kesän aikana muistaisi tehdä yhtikäs mitään.
 
 Löytyykö sinultakin rento viherpeukalo vai tunnustaudutko särmäksi puutarhasuunnittelijaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...