keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Vappupiknikille mars!

Vappu on pian täällä! Ilmapallot, serpentiini, simat ja munkit. Kuohujuomat ja onnelliset hymyt. Hääpäivä ja rakkautta ilmassa. Vappu on kevään ihanin juhla. Mieli kevenee, työtaakka väistyy hetkeksi ja kasvot kääntyvät kohti aurinkoa. Olipa vappuna maa kuurassa tai taivas täynnä sadepilviä niin juhlatunnelma on silti taivaissa ja mieli aurinkoinen.

















Vappu on myös pikniksesongin startti. Eväskoriin pakataan kuohujuomaa, raikkaita salaatteja ja herkullisia voileipiä. Mikäli sää ei suosi, niin piknikin voi toki virittää vaikka omaan olohuoneeseen. Silloin voi pukeutua ihanimpaan kesämekkoonkin ilman flunssan pelkoa. Aloitimme pikniksesongin jo hieman ennakkoon ja loihdimme muutamat herkut, joista toivottavasti saat ideoita omaan vappuusi. Reseptit on helposti muunnettavissa suuremmallekin joukolle ja piknik onkin mukava järjestää nyyttäri-teemalla, jolloin kaikki osallistujat tuovat jotain tarjottavaa.

Parsasalaatissa yhdistyy rapea kinkku, napakka parsa ja sitruunan raikkaus. Italialaista vivahdetta tuo parmesaani, joka sopii loistavasti yhteen parsan kanssa.


 














Parsasalaatti
puntti vihreää tankoparsaa
n. 150g pastaa
1 pkt ilmakuivattua kinkkua 
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
parmesan lastuja

Kastike:
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
hunajaa 
suolaa ja pippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Anna jäähtyä.

Käsittele sitten parsat:
- Poista kuiva ja kova puumainen kanta
- Kuori parsat kuorimaveitsellä nupusta alkaen
- Pilko parsa noin 3 cm pituisiksi paloiksi
- Levitä parsat uunipellille ja pirskota päälle öljyä, suolaa ja pippuria
- Riivi päälle ilmakuivattua kinkkua suupalan kokoisina paloina
- Paahda parsat ja kinkku uunissa grillivastuksen alla, kunnes kinkku on paahtunut rapeaksi. Muista tarkkailla uunia, etteivät parsat pala.

Valmista kastike tarjoilukulhon pohjalle sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit silpuksi ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Lisää päälle parmesanlastut.

Pastan tilalle sopivat myös erittäin hyvin keitetyt uudet perunat. Tämä salaatti sopiikin myös juhannuksen grillijuhlien tarjottavaksi.





Kerrosleivät voi tehdä joko paahtoleivästä tai ruisvuokaleivästä (esim. Real). Täytteissä on lohta ja avokadoa. Samat täytteet sopivat nautittavaksi myös esimerkiksi suola- tai ruiskeksien päällä. Täytteessä on käytetty tällä kertaa tuorejuustoa, mutta sen voi hyvin korvata vaikkapa ranskankermalla tai smetanalla.

Avokado-täyte
2 avokadoa
1/2 pkt Philadelphia-tuorejuustoa tai 1 prk ranskankermaa
fetajuustoa
(chiliä)
3 rkl sitruunan mehua
suolaa ja pippuria

Muussaa kaikki ainekset yhteen ja mausta. Lisää sitruunan mehua tarpeen mukaan.

Lohitäyte
150 g graavilohta (myös lämminsavustettu lohi käy)
1/2 pkt Philadelphia-tuorejuustoa tai 1 prk ranskankermaa
1 rkl sushi-inkivääriä
wasabia

Hienonna inkiväärit ja lohi. Sekoita wasabi tuorejuustoon ja lisää inkiväärit ja lohi. Anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia. Maistele ja lisää inkivääriä sekä suolaa/pippuria tarpeen mukaan. Huom! Wasabi on hyvin voimakas mauste. Lisää sitä siis pikkuhiljaa.

Paahda leivät ja levitä täytettä leipien väliin. Leikkaa reunat pois ja leikkaa kolmioiksi. Tällä kertaa yhdistin lohitäytteen ruisleipään ja avokado-täytteen paahtoleipään.


Onko sinulla vappuperinteitä ja mitä kuuluu sinun vappupiknikillesi?


2 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja, kylläpä tekisi mieli kokeilla!:) Yksi vappufani täälläkin. Vappu tuo tosiaan aina kesäkauden tullessaan, olipa sää sitten millainen tahansa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin! Ja tänä vuonna vielä vappu suosi sään puolesta oikein ennätyksellisesti :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...