perjantai 10. helmikuuta 2017

Jätesäkkisiivousta ja muita äitini oppeja


jätesäkkisiivous
Kotona on ollut melkoinen myllerrys ja tavarat ovat saaneet kyytiä. Raivausvimma on ollut kuumimmillaan ja olen tehnyt äitini kuuluisaksi tekemää "jätesäkkisiivousta". Äitini on erittäin fiksu nainen, jonka loputtomasta niksiarkusta on saatu vinkki jos toinenkin. Häneltä on myös periytynyt geeneissä jalo taito tähän impulsiiviseen kodinhoitoon.

Jätesäkkisiivous tehdään 1-2 kertaa vuodessa ja yleensä se ajoittuu juurikin sesonkien vaihtumiseen. Jätesäkkisiivous voidaan kohdentaa joko yksittäiseen ongelmaan (esim. vaatehuone) tai levittää laajemminkin käsittelemään koko asuntoa. Parhaan tuloksen saa, kun iskee täydellä voimalla yhden kohteen kimppuun kerrallaan.

Kevät on kenties otollisin aika tälle suurta tyydytystä ja onnea tuovalle prosessille. Aurinko paljastaa piiloutuneet villakoirat ja saa pehmoisimmatkin viltit näyttämään nukkavieruilta rievuilta. Kevät onkin siis täydellinen aika päästää hyvillä mielin irti kaikesta turhasta ja tehdä tilaa valolle ja raikkaudelle.

Tärkeintä prosessissa on oikea ajoitus. Sinulla täytyy olla sopiva mielentila ja sinun täytyy olla kotona yksin. Jarruja ei tässä hommassa kaivata. Jarrumiehet/-naiset saavat sinut vain raivon partaalle ja pahimmassa tapauksessa projektista seuraa vain riitaa ja kädenvääntöä. Toimi siis yksin!

Jätesäkkisiivous menee näin:
- Odota sopivaa mielentilaa. Tavaraähky on se mitä haetaan. Mitä turhautuneempi lojuviin tavaroihin olet, sitä suurempi tyytyväisyys jälkeenpäin
- Varustaudu joustavilla, mukavilla sporttivaatteilla. Mitä aktiivisemmat vaatteet, sitä sähäkämpää toimintaa! Ei siis mitään reikäisiä kotikalsareita ja paitulia. Nyt ei ole oikea aika himmailla, vaan nyt haetaan hiki pintaan ja ripeää toimintaa. Lisävauhtia antamaan voit myös laittaa jalkaasi lenkkarit.
- Kasvata pieni (nälkä)kiukku. Se motivoi aina tekemään nopeita päätöksiä.
- Ota esiin kaksi säkkiä. Toiseen menee kirpparille/kierrätykseen päätyvät tavarat ja toinen on roskia varten.
- Ala käymään kotiasi läpi järjestelmällisesti. Suosittelen aloittamaan pahimmista pommeista, jotka yleensä ovat vaatehuone, eteisen kaapit tai kylppärin komerot.
- Heivaa pois kaikki, joka tympii ja jota et ole aikoihin käyttänyt.
- Jos tunnet lähinnä ahdistusta tai ärtymystä tavaran kohdalla, niin eiköhän sen ole jo aika mennä. Se on tehtävänsä tehnyt ja siitä voi päästää irti. Jos joudut miettimään kaksi kertaa, että onko tämä säästämisen arvoinen niin hylkää se. Kyllä sen oikean tunnistaa jo kaukaa!

- Raivauksen jälkeen tärkeintä on päästä tavaroista mahdollisimman pian eroon lopullisesti. Vie siis roskat roskiin ja muut kierrätykseen mahdollisimman pian. Pahintahan olisi, että säkit lojuvat eteisessä viikon. Yhtäkkiä huomaatkin völjääväsi niitä takaisin vaatehuoneen hämärään, kun teet paniikkisiivousta vartti ennen vieraiden saapumista.


Ja viimeisenä vinkki, jonka olen tähän traditioon itse lisännyt. Laita pullo skumppaa jääkaappiin raivauksen ajaksi. Mikään ei vedä vertoja lasilliselle kuohuvaa raivauksen päätteeksi. Vaihtoehtoisesti voit myös nauttia lasillisen punaviiniä jo raivauksen aikana.

Unohtakaa siis Konmarit ja muut ideologiat. Tarttukaa vain jätesäkkiin ja antakaa mennä.

PS: En vastaa jätesäkkisiivouksen seurauksista tai mahdollisesti siivousvimmassa hävitetyistä arvoesineistä. Vimma voi ottaa vallan ja yllätyksiäkin voi sattua. Legenda kertoo, että onpa prosessin seurauksena raivattu tieltä muun muassa vanha hääpuku. Mutta voi sitä hetkellisen onnen ja helpotuksen määrää. 

5 kommenttia:

 1. Hahahaha, sun äitishän on ollut konmarittaja jo ennen Marie Kondon syntymää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Olispa äitikin kirjoittanut kirjan. Tiedä mikä talousguru olisi nykyään :)

   Poista
 2. Mahtavaa! Vimman iskiessä on pakko toimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Täällä onkin vimmailtu vaikka mitä.. odotas, kun näet ;)

   Poista
 3. Tämä vimma iskee aina keväisin ja syksyisin ja ai että tekee hyvää; tietää äippä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...